Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Varování: závislost na MS Windows může být životně nebezpečná!

Proč není dobré spoléhat na systém GPS a je nutné vytvořit jeho evropskou alternativu? Proč není dobré spoléhat se na MS Windows?  Jsou MS Windows jako členství v KSČ?

Po delší době mám zas potřebu něco sdělit "světu". A opět nejde o nahodilou momentální myšlenku, ale téma, které mi dlouhodobě leží v hlavě.

Začnu ale nejprve paralelou. 

Každý zná GPS - projekt umožňující určit (v určité toleranci) přesnou polohu a čas kdekoliv na zemi.
I přesto, že GPS k naší spokojenosti celkem funguje a dá se na něj rozumně spolehnout, snaží se Evropská kosmická agentura zprovoznit konkurenční systém Galileo a existuje také ruská verze navigačního systému s názvem Glonass.

Problém systému GPS je totiž celkem zásadní - družice jsou ve výhradní správě Ministerstva obrany USA, ostatní státy a veřejnost sice mohou jejich (omezenou) funkcionalitu využívat, nemohou si ji ale nárokovat, ani ji jakkoliv kontrolovat či ovlivňovat. 

Co by se stalo v případě nějakého závažnějšího (válečného, politického či ekonomického) globálního konfliktu?
USA samozřejmě nejsou naivní, aby v takovém případě nechaly nepřítele proti sobě využívat svůj vlastní technologický systém.

Jsem přesvědčen, že v případě nutnosti mohou systém GPS velice jednoduše pro civilní účely znepřístupnit či třeba jen ve vážné ekonomické situaci zpoplatnit.

Závislost na technologii, která je v centralizované moci nekontrolovatelné instituce, může být velice nebezpečná. V případě GPS se o tom ví.

Zpátky k MS Windows.

Nepřipomíná Vám výše popsané riziko situaci na poli operačních systémů?

Windows jsou naprosto netransparentní softwarový balík kontrolovaný jednou centralizovanou soukromou institucí, sledující (zcela po právu) výhradně své komerční cíle. 

Z hlediska detailního chování a komplexních a bezpečnostních vlastností jdou posuzovat jen jako černá skříňka, která v sobě může ukrývat i pěkně rohaté čertíky.

To se ukázalo například nedávno objeveným virem Flame - virem, který byl zaměřen na počítače zemí Středního východu a byl distribuován technologií, která je nejspíše dostupná jen "nějaké" vládě a dost možná pouze jen ve spolupráci se samotným Microsoftem.

Otázky bez odpovědí:

- Kdo tento vir vypustil?
- Kolik takových virů je ještě aktivních?
- Spolupracuje Microsoft vědomě na podobných výzvědných virech?
- Jaká je záruka a jak je vymahatelná, že MS Windows nebudou v budoucnu takto, či podobně centrálně zneužity, například k cílené komerční špionáži?
- Jak by se Microsoft zachoval, kdyby dostal pokyn či nařízení od vlády USA, aby deaktivoval všechny počítače se svým operačním systémem, které se geograficky hlásí do určité oblasti?

Další zajímavé čtení o viru: https://www.google.cz/search?channel=cs&hl=cs&q=virus+flame

Přijde mi krátkozraké, pokud je na takovém softwaru postavena strategická struktura velkých komerčních firem,
přijde mi nepříjemné až životně nebezpečné, pokud je na něm závislý přímo celý stát.

Být státem či bankou, budu se velmi snažit o zavedení striktního pravidla nutnosti a povinnosti vlastnit zdrojové kódy od operačního systému strategické výpočetní techniky. Tečka. Bez diskuzí. (Optimálně ještě kombinovaného s povinností auditů veškerých aktualizací tohoto OS a jejich stahování výhradně ze svých vlastních serverů).

Vidím v zásadě tři důvody tohoto stavu.

- neznalost alternativ, neuvědomování si komerčních a strategických rizik
- jistý druh reklamní korupce
- strach z něčeho pro netechnickou veřejnost možná trochu abstraktního, strach z entity, kterou nikdo nevlastní a nikdo za ni nezodpovídá

Komerční či reklamní korupcí nazývám různé "odborné" prezentace velkých a "moderních" firem.
"Vážení manažeři, nechte se od nás hostit na konferencích, uděláme pro vás v tento den vše, co vám na očích uvidíme, rozdáme vám své produkty zdarmo, věřte nám, technické detaily pro vás nejsou zajímavé, oddejte se naší kultuře, předejte vaše problémy na naše ostny, a to vše jen výměnou za vaše zavázání, za finance, které stejně nejsou vaše osobní, a tak trochu možná ještě za ztrátu nezávislosti, což je ale něco, co vysvětlovat nikomu nemusíte".

Další důvod - strach z odpovědnosti - bych demonstroval na následujícím reálném příkladu:

Konkrétní velká (zahraniční) firma se rozhodovala mezi dvěma alternativními produkty.
Z mého (čistě technického hlediska):
- produkt A - komerční, maximálně předražený, netransparentní, bez kvalitní dokumentace, bez možnosti v něm cokoliv upravit, opravit, bez možnosti nastudovat (ve zdrojovém kódu) jak co detailně funguje a bylo zamýšleno
- produkt B - projekt pod organizací Apache, software zdarma, zdrojové kódy, možnost bezplatných aktualizací, skvělá dokumentace, funkčně porovnatelné řešení, navíc s možností lehce implementovat případné nutné odlišnosti, změny či nové funkce.

Produkt A obsahuje zajisté komerční podporu velké korporace, v reálu je tato podpora ale využitelná maximálně tak pro předávání znalostí (takovou podporu lze k produktu B také dokoupit - nesrovnatelně levněji), při výskytu nějaké chyby či typicky "nevysvětlitelného chování" produktu je ale reálně příliš nejistá a zaručeně příliš pomalá.

Pro mne osobně je práce s produktem B radostí, naopak ladění problémů v produktu A považuji za noční můru, použití produktu A je z technického hlediska na několika různých úrovních horším, až nesmyslným řešením. Samozřejmě to, jak rozhodování firmy dopadne, jistě tušíte.

Kdo o vybrání a nasazení technologie rozhoduje? Manažeři. "The Business".
Lidé, dosazení na prestižní pozici (i to je relativní), o kterou by neradi přišli, a kteří v (generalizované podobě) udělají vše ne proto, aby svou práci vykonávali co nejlépe, ale proto, aby si ji co nejdéle udrželi a nikdo jim nemohl nic vytknout. Lidé, kteří nemají (ani nemohou mít) dostatečné technické znalosti na to, aby problém odborně posoudili, kteří se rozhodují politicky (což si pletou s pojmem "strategicky") (opomíjím možnost případné konkrétní - materiální, finanční či kariérní - korupce). Drtivá většina manažerů v takovém postavení nebude mít odvahu na to, zvolit technologicky i finančně lepší, ale z jejich pohledu riskantní řešení.
Co když se projekt nepovede?
V případě výběru komerčního produktu A, může manažer vždy říct, že vybral to nejlepší (=nejdražší) řešení, že chyba není na jeho straně, on udělal maximum. V případě použití nekomerčního produktu B mu bude kladeno za vinu, že příliš experimentoval, nedůvěřoval prověřeným velkým řešením, je tedy špatným manažerem. Stojí mu takový risk za to?

Co s tím ?

Důležitá je zajisté osvěta a snaha o pochopení a vidění souvislostí z dlouhodobější perspektivy.
Konkrétní dlouhodobé technické řešení podle mne opravdu ale musí být v tom, že buď Microsoft otevře své zdrojové kódy, nebo je nutno ve státní správě přejít na strategicky vhodnější technické řešení.
(Komerční sféra ať si dělá, co chce, nese si za to svou vlastní zodpovědnost).

Problémem, který by byl na samostatnou úvahu a který dost dobře neumím (nejen) do této problematiky dosadit je to, že jak se ukazuje, evoluce a vývoj člověka a společnosti dlouhodobě preferují krátkodobé cíle a okamžitý "zisk" před dlouhodobými a strategicky výhodnějšími cestami.

Do této chvíle jsem se snažil o racionální popis svých osobních zkušeností, a pokud možno objektivních názorů. Potože je tento článek ale přeci jen "jen" blogem, v kterém se nemusím striktně vyhýbat osobním emocím a zaujatým názorům, dovolím si přidat na závěr jednu politicky hodně nekorektní glosu:

MS Windows jsou jako členství v KSČ.
Přináší jisté okamžité (a nemorální) výhody,
společnost ale jednou sama přijde na to, že jde o stranu zla.

Autor: Dušan Saiko | pátek 21.9.2012 11:15 | karma článku: 14,95 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Dušan Saiko

Hra na chobotnici: skrytá dvojitá obžalova společnosti

Jak tvůrci, tak diváci přijali a obdivují mechanizaci vražd. Seriál pro mne skrývá dvojitou obžalobu společnosti. Tu seriálovou a pak té společnosti, která seriál tak obdivuje.

28.10.2021 v 12:30 | Karma: 5,02 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura

Dušan Saiko

Pohádky ČT: arogantní výzva k placení koncesionářských poplatků

Našel jsem u rodičů obyčejný dopis od ČT. Třeba hledají pěvecké talenty a doslechli se, že jsem v roce 1985 chodil do pěveckého sboru. Bylo to ale psaní, které ve mně vyvolalo řadu emocí. Zveřejňuji svou oficiální odpověď.

28.9.2019 v 9:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Máme rádi Microsoft. A rádi mu o sobě všechno povíme.

Dnes jsem po delší době instaloval Windows 10. O těch nastaveních vím, ale vždy mne znova zamrazí, když si ty obrazovky čtu. Kolik uživatelů je seznámeno s tím, jak moc Velkého bratra doma mají?

2.10.2016 v 1:33 | Karma: 40,25 | Přečteno: 5166x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Jsou to frajeři. Rozvod je čistě demokratický prostředek.

Británie míří k nezávislosti! Plno politiků a byrokratů se dnes ráno probudí spocených, jejich noční můra o rozpadu té jediné správné říše se stává skutečností.

24.6.2016 v 7:00 | Karma: 29,42 | Přečteno: 910x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

Takový normální pivní xenofob!

Byli jsme si s prací večer sednout. Na pivních speciálech. Nedobrých speciálech. A mne v jednu chvíli napadla věta: "Vždyť tyhle zahraniční břečky se skoro nedají pít, jsem asi holt pivní vlastenec".

2.12.2015 v 12:34 | Karma: 29,59 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

Ktož jsú Aláhovi bojovníci

Historie je plná kuriozit. Vždyť obrazy Jana Žižky visely ještě nedávno po budovách a ten chorál známe dodnes všichni. "... pakli kto proň život složí, věčný mieti bude;"

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 11,95 | Přečteno: 819x | Diskuse| Média

Dušan Saiko

Naši furianti (prezidenti)

Panu Zemanovi se opět podařilo rozvířit diskuzi o tom, jak hluboko až může klesnout úcta k prezidentské státnosti. Je Zeman "můj" prezident? Vlastnil jsem někdy nějakého? Již delší dobu se mi ale v hlavě tvoří jakýsi přehledový žebříček. Žádná hitparáda to není.

4.11.2014 v 9:05 | Karma: 11,96 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

Úchylové v parku

Tak nám paní Müllerová zase začaly volby.Úchylové s cukrátkama na nás číhají na každém rohu, i když se pár let neukázali, tváří se teď jako nejlepší kámoši, úlisně se usmívají a doufají, že si nás za hrst bombonů a za sliby o tom, jak nám s nimi bude příjemně, koupí a ukojí svůj funkcionářský chtíč.

8.10.2014 v 9:00 | Karma: 4,00 | Přečteno: 173x | Diskuse| Hyde park

Dušan Saiko

Blog o ničem

Tento blog nečtěte. Je o ničem. A proto také není ani o tom ničem, natož aby byl o něčem. Dospěl jsem k závěru, že nejmoudřejší na světě je klaun.

6.10.2012 v 13:00 | Karma: 7,95 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Dušan Saiko

Jeden je vejce a slepice je bez dvou za dvacet

Dvě výše naznačené logické hříčky provokovaly mou představivost tak dlouho, až jsem se nad nimi musel pozastavit a trochu seriózněji se snažit najít odpověď na to, zda tedy "bylo dříve vejce nebo slepice" a zda, když "jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet", jsou oba dva stejní.

1.5.2012 v 9:00 | Karma: 8,18 | Přečteno: 844x | Diskuse| Věda

Dušan Saiko

Základní právo na informace a počátek celosvětové revoluce

Internet je mladé médium, které většina z nás vnímá jako užitečnou pomůcku a hračku. Ještě nedávno, ale již nepředstavitelně daleko je doba, kdy lidé uměli být bez mobilů a bez připojení. Dnes již naše závislost na těchto technologiích přechází z praktické do psychické roviny. Při hlubším zamyšlení ale dojdeme k závěru, že to, čeho jsme dnes svědky, je daleko rozsáhlejší přeměna, že jde o začátek nové celosvětové epochy. Aniž bychom si to možná zprvu uvědomili, Internet změní společnost asi tak jako vynález elektřiny. Ano, žárovka byla/je úspěšným a krásným vynálezem, ale má ještě daleko k představě o tom, na co všechno lze elektřinu využít. Čekají nás velké změny, změny, které mohou vést k pádu po staletí existujících společenských struktur a státních útvarů.

19.2.2012 v 12:30 | Karma: 13,78 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Logická hádanka - algoritmus nad čtvercem Sudoku

Sudoku i podobu jeho hracího pole určitě každý zná. Následující vzorec, použitý v algoritmu pro validaci řešení této hry, mi přijde docela zajímavý a rád bych se o něj podělil. Text jsem pojal jako svěží úlohu na procvičení logiky, pokud máte chuť, můžete zkusit najít chybu ve vzorci pro získání pvků n-tého podčtverce hracího pole.

13.11.2011 v 9:30 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Věda

Dušan Saiko

Připomenutí Jana Wericha

A ten divák, posluchač se ptá,že jen nějaký pan herec Werich tu není, že asi chybí, že ho nezná ...

31.10.2011 v 9:30 | Karma: 8,07 | Přečteno: 675x | Diskuse| Kultura

Dušan Saiko

Google - vrchní cenzor

Ještě že na světě existují cenzoři a kontrolorové, kteří nás, anonymní dav civilů, mohou napravovat v našich prohřešcích a úpadcích. Děkuji tedy Googlu za zaslané upozornění na nevhodný a škodlivý obsah stránky na webu, který (tak trochu) technicky spravuji.

28.10.2011 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Výslech X/2

Každý týden čtu na poslední straně Reflexu odpovědi různých osobností na stejnou množinu jednoduchých otázek. Trochu mne to baví, trochu ne, otázky jsou částečně “blondýnkovské”, odpovědi jsou někdy originální, jindy fádní, předvídatelné, občas až komicky “slušňácké”. Mne se normálně nikdo na nic neptá, což nesu s přirozenou mírou cimrmanovského pocitu podcenění, a tak tomuto výslechu podrobím alespoň sám sebe.

15.10.2011 v 9:00 | Karma: 7,27 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Všeobecně používaná asymetrická šifra a Vernamovo XOR šifrování

Nebezpečí skryté ve všeobecně používané asymetrické šifře a bezpečný algoritmus používající Vernamovo XOR šifrování.

8.3.2011 v 9:30 | Karma: 15,22 | Přečteno: 3025x | Diskuse| Osobní

Dušan Saiko

O závodním okruhu na Phillip Islandu

a jak jsem jim to nandal a stal se závodníkem a dostal jednu virtuální medaili. Dlouho jsem se těšil, že si na vlastní kůži vyzkouším okruh na Phillip Islandu, na kterém v roce 2007 vyhrál Lukáš Pešek závod v kategorii 125 ccm MotoGP ...

3.10.2010 v 16:30 | Karma: 15,19 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Cestování

Dušan Saiko

Nevím komu dát hlas, ale TOP 09 volit nemohu ...

Můj email panu Karlu Schwarzenbergovi jako reakce na zoufalství z otázky, koho volit v nadcházejících volbách ...

22.4.2010 v 17:15 | Karma: 13,91 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

20 let poté - nejméně tři generace zkažených životů

To jsem si na noc opět hnul žlučí. Nejsem již mladý hoch a doktorovi by se určitě nelíbil můj momentální krevní tlak.

18.11.2009 v 22:45 | Karma: 27,67 | Přečteno: 1722x | Diskuse| Ostatní

Dušan Saiko

Pepův diagram kultivace zemědělské půdy

Je dána jedna nevelká zahrada, pět různých kopic země a kousek hnoje. A jeden matematik, který se o to stará.

6.11.2009 v 9:35 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1265x
"Why does she drink so much?" I asked Owen. "HESTER'S AHEAD OF HER TIME," he said. "What's that mean?" I asked him. "Do we have a generation of drunks to look forward to?" "WE HAVE A GENERATION OF PEOPLE WHO ARE ANGRY TO LOOK FORWARD TO," Owen said. "AND MAYBE TWO GENERATIONS OF PEOPLE WHO DON'T GIVE A SHIT," he added.

Seznam rubrik