Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hra na chobotnici: skrytá dvojitá obžalova společnosti

Jak tvůrci, tak diváci přijali a obdivují mechanizaci vražd. Seriál pro mne skrývá dvojitou obžalobu společnosti. Tu seriálovou a pak té společnosti, která seriál tak obdivuje.  

Všechny díly jsem zhlédl, ale nakonec musím celek po všech stránkách hodnotit jako odpad.Jak obsahově a morálně, tak filmařsky.

Herecký projev: Nevím, jestli je to unikátní korejský styl, ale hraní se mi zdálo na divadelní ochotnické úrovni, ze začátku jsem si myslel, že jde opravdu o hru ve hře a že některé postavy jsou mezi hráče uměle nasazeny, aby vyvolávaly umělé a projevem nepřirozené konflikty. To přehrávání se táhlo celým seriálem, navíc většinou se při projevu jednoho herce divadelní formou ostatní postavy odmlčely. 

 

Nelogičnost: Celá dějová konstrukce byla strašně nelogická a předvídatelná, děj mě nedonutil osudy nějak víc prožívat, od začátku bylo jasné, kdo bude procházet hrami dál, a celý děj je vlastně jeden velký nesmyslný konstrukt.

Tak velká organizace by se nedala skrýt, v těch stovkách lidí (zaměstnanců) by se našel někdo, kdo by to celé potopil. Jaký to mělo ekonomický model? To by nebyla zábava za miliony dolarů, ale za miliardy. Takže mám uvěřit, že zhýralý Bezos s Gatesem spolu s členy královské rodiny se kochali popravami stovek lidí? Mají smysl hry, ve kterých je jasné, že se polovina lidí v jednom kole pozabíjí?Ti lidé nikomu nechyběli? V počtu těch ročníků tisíce pohřešovaných? Když někoho propustili zpět, nic se neprovalilo? Byl to jen hlavní hrdina, kdo šel na policii? Když mi přistane na účtu jen tak z ničeho miliarda, nikdo si toho nevšimne a svět se točí dál? 

 

Téma: Přitom to téma samo o sobě není zcela nesmyslné. Uvědomuji si, že milióny lidí na světě žijí v marastu v krysím závodě koloběhu práce a peněz, milióny i hůř. Otázka volby morálky a osobního prospěchu. Ale pokud to měla být obžaloba společnosti a snad i kapitalizmu, myslím, že jde opět o omyl, pravý důvod toho lidského bahna je spíš přemnožení planety než zhýralí kapitalisté.

Mezinárodní korporace pokrytecky brojící proti globálním ekonomickým elitám? Celé provedení mi přišlo neuvěřitelné, naivní, hloupé, legitimující hazard a náhodu jako cestu ke štěstí, dekadentní a vyžívající se v brutalitě.

 

Morálka: Prostě ne, stokrát ne. Odmítám seriál i po morální stránce a napadá mne, že kdybych něco podobného měl navrhovat a pokud by ten svět měl být mermomocí krutý, byl by alespoň spravedlivý. Nechal bych hráče bojovat o svou šanci, ale ne proti sobě. Naopak, například u kuliček bych vyřadil takové, kterým jejich vlastní nuzný život byl víc než odsoudit k popravě bližního svého.

Odmítám tento film podobně jako jsem odmítl Dextera a zvrácenost jeho tvůrců. A čím dál tím víc o něm přemýšlím, tím víc s ním mám morální problém. Jak tvůrci, tak diváci přijali a obdivují mechanizaci vražd. Prohrál jsi kuličky, budeš eliminován!Nikdy jsem nechápal, jak v koncentračních táborech mohli bez emocí povraždit tolik lidí.A najednou je vidět, že přijmout takový princip je pro většinu lidí strašně jednoduché. Seriál pro mne skrývá dvojitou obžalobu společnosti. Tu seriálovou a pak té společnosti, která seriál tak obdivuje. 

 

Jak bych se, nedej Bože, v podobné situaci zachoval já?
Seriál byl nesmysl, blbina na kvadrát, výplod šílence.
Ale vidím zde paralelu se Sofiinou volbou, nad kterou občas přemýšlím. Takových her a rozhodnutí bych se odmítl účastnit. Odmítl bych se na čemkoliv podobném podílet, a pokud bych byl příliš nicotný, abych mohl proti danému zlu bojovat, přenechal bych morální zodpovědnost za cokoliv dalšího na jeho tvůrcích.

 

 Snad k tomu vždy najdu v sobě dostatek síly. 

 

 

Autor: Dušan Saiko | čtvrtek 28.10.2021 12:30 | karma článku: 5,02 | přečteno: 192x
  • Další články autora

Dušan Saiko

Pohádky ČT: arogantní výzva k placení koncesionářských poplatků

Našel jsem u rodičů obyčejný dopis od ČT. Třeba hledají pěvecké talenty a doslechli se, že jsem v roce 1985 chodil do pěveckého sboru. Bylo to ale psaní, které ve mně vyvolalo řadu emocí. Zveřejňuji svou oficiální odpověď.

28.9.2019 v 9:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Máme rádi Microsoft. A rádi mu o sobě všechno povíme.

Dnes jsem po delší době instaloval Windows 10. O těch nastaveních vím, ale vždy mne znova zamrazí, když si ty obrazovky čtu. Kolik uživatelů je seznámeno s tím, jak moc Velkého bratra doma mají?

2.10.2016 v 1:33 | Karma: 40,25 | Přečteno: 5166x | Diskuse| Společnost

Dušan Saiko

Jsou to frajeři. Rozvod je čistě demokratický prostředek.

Británie míří k nezávislosti! Plno politiků a byrokratů se dnes ráno probudí spocených, jejich noční můra o rozpadu té jediné správné říše se stává skutečností.

24.6.2016 v 7:00 | Karma: 29,42 | Přečteno: 910x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

Takový normální pivní xenofob!

Byli jsme si s prací večer sednout. Na pivních speciálech. Nedobrých speciálech. A mne v jednu chvíli napadla věta: "Vždyť tyhle zahraniční břečky se skoro nedají pít, jsem asi holt pivní vlastenec".

2.12.2015 v 12:34 | Karma: 29,59 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Dušan Saiko

Ktož jsú Aláhovi bojovníci

Historie je plná kuriozit. Vždyť obrazy Jana Žižky visely ještě nedávno po budovách a ten chorál známe dodnes všichni. "... pakli kto proň život složí, věčný mieti bude;"

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 11,95 | Přečteno: 819x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1265x
"Why does she drink so much?" I asked Owen. "HESTER'S AHEAD OF HER TIME," he said. "What's that mean?" I asked him. "Do we have a generation of drunks to look forward to?" "WE HAVE A GENERATION OF PEOPLE WHO ARE ANGRY TO LOOK FORWARD TO," Owen said. "AND MAYBE TWO GENERATIONS OF PEOPLE WHO DON'T GIVE A SHIT," he added.

Seznam rubrik